Головна
Про нас
Музика
Відео
Статті / Історія
Шпалери
Галерея
Аватари
WinAmp скіни
Ігри та софт
Анекдоти
Вірші
Форум
Контакти
Посилання
Теревені.org - Інформаційно-Розважальний Портал. Новини, музика, гумор, відео, програми, спілкування!

Помаранчева революція (хронологія подій)

В цій статті наводиться хронологія подій Помаранчевої революції, матеріалом для якої слугують публікації того часу в засобах масової інформації та подаються "як є", без перевірки фактів.

23 листопада


24 листопада


0:00-12.00
Встановлено близько 1 600 наметів на Хрещатику та прилеглій території.
Біля адміністрації Президента України встановлено 30 наметів з боку вул.Інститутської.
Всю ніч тривала облога вулиці Банкової. Організатори, вишикувавшись у ланцюги,
пропускають на вул. Банкову людей лише за наявністю паспортів.
Будівля Центральної виборчої комісії забарикадована по периметру КамАЗами з піском.
О 10 годині ранку розпочався мітинг на Майдані Незалежності. За оцінками організаторів акції, у цей час на Майдані Незалежності перебуває близько 70 тис. чоловік
10.00-12.00
Виступаючи перед мітингом, народний депутат Григорій Омельченко закликав голову
СБУ Ігоря Смєшка як свого учня стати на бік народу.
У Київ прилетів боксер Володимир Кличко, що підтримував Ющенка.
"Наша Україна" розробляє план дій опозиції на найближчий час. Він обговорюється на засіданні Національного комітету із захисту Конституції.
Народний депутат Луценко повідомив, що комендантом Майдану призначений Роман Безсмертний.
12.00-13.30
Близько 2 — 3 тисяч прихильників Януковича прямують до будинку Центвиборчкому, де о 16 годині очікують оголошення стовідсоткових результатів виборів.
100-тисячний натовп прихильників Ющенка мирно пройшов повз Кабінет міністрів, скандуючи "Зека — геть!".
13.30-15.00
За інформацією УНІАН, палаткове містечко розташоване напроти будинку Кабінету Міністрів України в нижній частині Маріїнського парку і складається з 20 порожніх торгових наметів, близько 100 маленьких наметів і 6 армійських наметів, середніх за розміром.
Солдати вивантажують з КамАЗа ще партію армійських наметів. У таборі також встановлені 9 польових кухонь, одна з яких працює. У парку біля наметів перебувають прихильники Віктора Ющенка і намагаються переконати прихильників Януковича, що залишилися, перейти на їхню сторону.
Мітинг на підтримку Ющенка не вирушив на Центрвиборчком, а завернув на вулицю
Басейну.
За інформацією УНІАН, представників правоохоронних органів у центрі Києва практично немає. Вони не перекривають дорогу, що доводиться робити самим маніфестантам.
Рух транспорту у центрі практично блокований.
Головна частина колони маніфестантів - прихильників Ющенка повертається на майдан Незалежності. Колона розтягнулася більш як на 1 кілометр.
15.00-16.00
Близько 16 години на Майдані Незалежності почався мітинг Віктора Ющенка. Поруч із ним стоять боксер Володимир Кличко і співачка Руслана. Ющенко зачитав заяву Михайла Горбачова: "Те, що відбувається в Україні – це свідчення того, що впала друга стіна". На мітингу близько 200 тисяч киян.
16.00-18.00
Уздовж огорожі Центвиборчкому із внутрішньої сторони, а також у проміжку між стаціонарним триметровим забором і тимчасовим півтораметровою огорожею несуть
чергування бійці спецназу. Зі спецтехніки, яка стоїть у дворі ЦВКа, зокрема водометів і бронетранспортерів, знята маскувальна сітка, вони в стані готовності.
Всередині двору також постійно переміщаються бійці спецназу в повному обмундируванні - у касках, наколінниках і бронежилетах, але без щитів.
Прихильники як Ющенка, так й Януковича окупували завантажені ґрунтом і піском вантажні автомобілі, які щільним рядом стоять уздовж огорожі ЦВК.
18.00-19.00
Близько 200 прибічників Віктора Януковича блокують підходи до Центральної виборчої комісії.Частина з них стоять на КамАЗах з піском поблизу входу у ЦВК, а також
блокують підземний перехід на виході з метро "Печерська".
Близько 18.55 голова ЦВК Ківалов оголосив про перемогу на президентських виборах
Віктора Януковича. Люди заповнили всю проїзну частину вулиці Інститутської.
Вони скандують "Ющенко", "Ганьба ЦВК", "Нас багато
і нас не перемогти!".
Народний депутат Микола Томенко зі сцени заявив, що Майдан - це "останній оплот української демократії".
19.00-21.00
Група озброєних палицями людей, які відносять себе до прихильників Віктора Януковича, вирушила від Центральної виборчої комісії у напрямку Майдану Незалежності.
Кількість мітингуючих на Майдані Незалежності можна оцінити десь в 250 тисяч.
Цей мітинг можна назвати наймасовішим з усіх які були до цього. Люди зайняли не тільки весь Майдан Незалежності, а також відрізок від Європейської площі, також натовп стоїть щільно вздовж Хрещатику а також на вул. Інституцькій до
Банкової.
На залізничному вокзалі міста Донецька зібрано декілька тисяч людей для відправки до Києва. Як повідомив очевидець, серед тих, що зібралися, в основному чоловіки,
багато хто з яких напідпитку.
21.00-22.00
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко оголосив про рішення провести всеукраїнський політичний страйк.
"Декілька хвилин назад ЦВК 9 голосами сформувала кінцеві висновки по результатам виборів, де на два з лишнім відсотки мене опередив Янукович. Цим рішенням вони
хотіли поставити нас на коліна, сказати, що ми бидло. Вони хотіли сказати, що попри все їхні маніпуляції беруть верх над людським голосом, над людською мовою",
— заявив він.
Ющенко також повідомив, що відповідальність за захист демократії в Україні на себе бере створений комітет національного порятунку.
Виступаючи зі сцени після Ющенка, Мороз пояснив, що всеукраїнський страйк означає, що "ми звертаємось до свого активу на місцях, це означає, що наш актив організовує свідомих громадян".
Також, за його словами, передбачаються зняття занять в школах, університетах та на підприємствах.
Юлія Тимошенко заявляє про те, що влада вчинила державний переворот, оголосивши Януковича президентом. Також вона заявила, що завтра буде подано скаргу до Верховного суду.
В Українському домі на початку Хрещатика розмістився штаб, що координує дії учасників акції громадської непокори, що приїхали з регіонів України.
22.00-0.00
43 автобуси міліцейських спецпідрозділів зосередилися на вулицях Інститутська та Шовковична. Ці вулиці знаходяться поблизу Майдану Незалежності і концентрація беркуту може сприйматися як підготовка до штурму позицій, зайнятих прихильниками Ющенка.

25 листопада

0.00-11.00
24 та зранку 25 листопада в штабі Віктора Ющенка в "Українському домі" зареєструвалися 37 тисяч учасників акції громадянської непокори з інших міст України.
На залізничній станції "Бориспіль" перебувають два потяги з людьми зі Сходу України.
За інформацією працівників станції, аналогічні потяги знаходяться й на інших станціях у напрямках Яготина і Ніжина, зокрема, у Баришівці та Бортничах.
Станом на 7.00 четверга до Києва на підтримку Віктора Януковича прибуло 198-ма автобусами 6 тисяч 207 осіб та 20 тисяч 965 осіб - на 31 потягу. Про це УНІАН повідомило джерело у правоохоронних органах.
11.00-13.00
О 12.00 розпочалася зустріч Віктора Ющенка з колишнім президентом Польщі Лехом Валенсою.
Опозиційні сили заявляють, що блокуватимуть міжнародні автомобільні шляхи.
Про це в четвер на мітингу повідомив керівник штабу Ющенка, віце-спікер парламенту Олександр Зінченко.
Прихильники Віктора Ющенка зайняли Будинок профспілок на Майдані Незалежності та Жовтневий палац на вулиці Інститутській.
Про взяття під контроль комунікацій Будинку профспілок заявив на мітингу керівник виборчої кампанії Ющенка Олександр Зінченко. Він також звинуватив лідера профспілок Олександра Стояна у "зраді".
У четвер зранку на Майдані відбувається мітинг, який не припиняється четвертий день. Люди знову зайняли всю площу, а також прилеглі пагорби і вулицю Хрещатик.
Багатотисячна колона прихильників Віктора Ющенка підійшла до Кабінету Міністрів і займає позиції по вулиці Грушевського з боку Будинку уряду.
На іншому боці вулиці перебуває близько 3 тис. прихильників Віктора Януковича.
Міліція виставила незначний кордон на в'їзді до Кабінету Міністрів.
Прихильники Віктора Ющенка повністю перекрили рух на вулиці Грушевського.
Як передає УНІАН, зараз їх там близько 30 тисяч.
Деякі прихильники Ющенка починають рухатися до Маріїнського парку, в якому зібрались прихильники Віктора Януковича. Частина з них піднялася на пагорб з протилежного боку Кабінету міністрів.
13.00-15.00
Прихильники Ющенка у Кабінету Міністрів біля порожніх наметів на підтримку Януковича спалюють на вогнищах символіку Януковича, яку кинули демонстранти, які виступали за нього.
Акція проходить мирно, ніяких сутичок немає. Частина демонстрантів з обох сторін просто дискутує між собою.
Екс-президент Польщі Лех Валенса на мітингу прихильників Ющенка в Києві пообіцяв "спробувати знайти пункти, як можна розв'язати ситуацію в Україні".
Звертаючись до мітингуючих, Валенса сказав, що "все життя боровся за подібні ідеали". "У нас ситуація була складніша, ніж ваша. Але я захоплений вашими емоціями. Я вірю, що це приведе до вашої перемоги".
З вулиці Грушевського до Верховної Ради України підійшло близько 1000 прихильників
Віктора Януковича. Водночас, біля парламенту вже зібралися декілька десятків тисяч прихильників Віктора Ющенка. Вони вишикувалися в коридор і пропустили
прихильників Януковича, скандуючи "Ющенко!". Як передає кореспондент УНІАН, за словами демонстрантів, по цьому коридору має пройти Ющенко.
Також до ВР підійшли багатотисячна колона прихильників Ющенка, яка підіймалася зі сторони КМУ, та колона з декілька сот прихильників Януковича, яка була сформована
на вулиці Липській.
15.00-19.00
Віктор Ющенко закликає Віктора Януковича ще більше направляти мешканців Донбасу в Київ – все одно вони переходять на бік лідера "Нашої України". "Прошу направляти на Київ ешелони донеччан, щоб вони бачили, наскільки гуманний київський люд", - сказав Ющенко на мітингу в Києві.
Ющенко сказав, що в "Українському домі", зайнятому опозицією, буде відведено "кімнату для медичних послуг" – він попросив присутніх на мітингу медиків залучитися до її роботи.
Ющенко також звернувся "до самої мобільної частини суспільства – до студентів".
"Зарядіть своєю вірою ще десятки київських і сумських студентів".
Ющенко сказав, що їх "закривають в аудиторії", але "аудиторія нічому не навчить, якщо ми програємо Україну".
Журналістів каналів "Інтер", УТ-1 та ICTV: "Зробіть кроки, як зробив канал "1+1". Як відомо, існують чутки, що телекілер В’ячеслав
Піховшек був відсторонений від ефіру і тепер новини будуть самостійно готувати журналісти.
З Харкова на підтримку Віктора Януковича у Київ виїхали три потяга і близько 50 автобусів з людьми.
Колона прихильників Віктора Януковича вступила на Європейську площу, де перебувають прихильники Віктора Ющенка.
Прихильники Віктора Ющенка годують прихильників Віктора Януковича, які знаходяться біля пам'ятника Ватутіну на території Маріїнського парка в Києві.Кияни пригощають
їх продуктовими пайками і пропонують гарячий чай.
На запитання кореспондента УНІАН до прихильника Януковича, що вони роблять в Києві і кого захищають, той відповів: "Нам вже все одно. Ми вже і за білих,
і за червоних, і за синіх, лише б давали самогон і сало".
19.00-21.00
70 польських студентів прибули до Києва підтримати демократію в Україні.
Близько трьох тисяч прихильників Віктора Януковича завершили свій мітинг у парку навпроти Будинку уряду у Києві і розійшлися. Вони колонами пішли від КМУ у напрямку
Печерської Лаври.
Проходячи повз прихильників Віктора Ющенка частина з них разом з прихильниками Ющенка скандувала "Україна" і потискали одне одному руки.
Опозиція починає мирну облогу Верховної Ради, Кабміну та посилену облогу адміністрації президента. Про це заявила Юлія Тимошенко, виступаючи перед учасниками мітингу
на Майдані незалежності.
Тимошенко привітала людей з рішенням Верховного Суду по призупиненню оголошення Януковича президентом.
Колона прихильників Віктора Ющенка піднялась від майдану Незалежності і заблокувала проїжджу частину вулиці Грушевського навпроти центрального входу Будинку уряду.
Колона нараховує щонайменше 1,5 тис. осіб.
Прихильники Ющенка планують в четвер ввечері заблокувати Будинок уряду, адміністрацію президента, Верховну Раду.
Передбачається, що працівники усіх державних установ зможуть покинути адміністративні будинки після закінчення робочого дня. Блокування планується проводити до ранку
з тим, щоб завтра не пропустити працівників уряду на їх робочі місця.
Близько 100 курсантів міліцейської академії приєдналися до мітингуючих на майдані Незалежності у Києві.
Слідче управління Оболонського РВВС Києва звернулося до працівників міліції із закликом не виконувати антиконституційні накази.
21.00-0.00
Практично усі вікна Будинку уряду темні. Це може свідчити про те, що, дізнавшись про наміри прихильників Віктора Ющенка заблокувати Кабінет Міністрів, його керівники
заздалегідь видали розпорядження підлеглим про те, щоб вони раніше, ніж це повинно бути, закінчили робочий день та пішли додому.
Водночас аналогічний пікет відбувається біля адміністрації президента, інша частина учасників акції прямує до Верховної Ради, щоб оточити її з усіх сторін.
Асоціація зовнішньої реклами звернулася до всіх операторів зовнішньої реклами, до всіх рекламних агентств розмістити на максимально великій кількості площин постери жовтогарячих кольорів без будь-яких текстів.
20-вагонний запорізький потяг з прихильниками Віктора Януковича після тривалої стоянки в Ірпені (Київська область) попрямував через Київ назад до Запоріжжя.
Тривалий час потяг не міг розпочати рух, оскільки близько 50 прихильників Віктора Ющенка вийшли на залізничне полотно і перекрили рух.
Гурт "ВіаГра" і його продюсери Костянтин Меладзе і Дмитро Костюк спростовують інформацію про підтримку "ВіаГрою" кандидата в президенти Віктора Януковича та повідомляють, що гурт завжди підтримував Віктора ЮЩЕНКА.
Як повідомили вони УНІАН, зокрема "ВіаГра" й продюсери особисто передали до наметового містечка на Хрещатику понад 1000 валянок і передадуть ще таку ж кількість.



26 листопада


27 листопада


28 листопада


29 листопада


30 листопада


Коментувати: 0 Дата: 11-27-2006 22:23

Дописи
Немає коментарів.


Історичний сайт "Помаранчева революція" © 2005-2024