Головна
Про нас
Музика
Відео
Статті / Історія
Шпалери
Галерея
Аватари
WinAmp скіни
Ігри та софт
Анекдоти
Вірші
Форум
Контакти
Посилання
Теревені.org - Інформаційно-Розважальний Портал. Новини, музика, гумор, відео, програми, спілкування!

Помаранчева революція

Помаранчева революція

Помаранчева революція Помаранчева революція — кампанія загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно яких переміг його суперник — Віктор Янукович. Після рішення Верховного суду було проведено повторне голосування другого туру, у результаті якого перемогу одержав Віктор Ющенко. Акція почалася 22 листопада 2004.

Основною базою об'єднаної опозиції стали західні і центральні регіони країни, у той час як Віктора Януковича підтримав Схід і Південь України. Громадська думка західних країн була переважно на боці української опозиції.

Масові демонстрації 23 жовтня 2004 року в Києві

В Києві зібрався наймасовіший мітинг в Україні після набуття незалежності (100 тисяч учасників). Люди зайняли всю площу Лесі Українки, що перед Центвиборчкомом. Була зайнята також вся проїжджа частина в обидва боки і весь протилежний бік площі. Все людське поле – помаранчеве від передвиборчої атрибутики Ющенка.

Контрольовані владою (майже всі) ЗМІ зовсіи не висвіnтлили цю подію.

Ющенко мобілізував людей до найголовнішої події – дня і ночі виборів, коли вони мають не просто піти і проголосувати, але і своїм пікетом захищатися від фальсифікації.

Це був не передвиборчий мітинг – на відміну від студентського віче тижневої давності, де Ющенко розповідав про свої майбутні укази, цього разу він намагався посіяти в людей зерна перемоги.

Головні послання до людей – не боятися як в день голосування, так і вночі:
  • Своєю присутністю тут, тим, що ви є на цьому мітингу, на цьому майдані ви засвідчуєте, що ми з вами живемо не в часи страху, а в часи людської, громадянської мужності.

  • Ми – громадяни України, не будемо сидіти і чекати, поки нам оголосять сфальсифіковані результати виборів. Нехай бандити на це не сподіваються. Ми відстоїмо кожен наш голос. Ми відстоїмо наш вибір.

  • Я, шановні друзі мої, переконаний – не зеки, не тюремна зона будуть визначати долю моєї країни і долю 47 мільйонів. Я переконаний, що 47 мільйонів чесних людей самі визначать, яка влада буде після 31 жовтня в Україні, які ідеали вона буде розбудовувати.

  • 31 жовтня стане для моєї нації великим днем. Присвятіть його вашому вибору. Не програмі КВН, не розважальній програмі по каналам "Інтер" і "1+1". Присвятіть його собі і Україні. Все цінне у нашому житті вимагає нашої пильної уваги, часу і зусиль. Зло перемагає тільки тоді, коли чесний люд бездіяльний.



  • Революція та інтернетно-форумне життя

    Вперше словосполучення "Помаранчева революція" в інтернет-просторі ймовірно було вжито 25 жовтня 2004 року на форумі сайту "Майдан", звідки швидко розповсюдилось по інтернет-простору.

    Помаранчева революція зачепила багато шарів думки та почуття. З жовтня 2004 року по березень 2005 на різних форумах відбувалося жваве спілкування з цього приводу.


    Помаранчева революція та мистецтво

    Помаранчева революція та подальші події викликали цілий вибух творчої активності серед українських митців. В 2004-2006 роках з'явилася ціла низка творів у різних видах і жанрах мистецтва, так чи інакше присв'ячених подіям або персоналіям помаранчевої революції. Значна частина таких творів носить сатиричний характер, причому об'єктом сатири стали як лідери біло-блакитного табору, так, пізніше, і самі лідери Помаранчевої революції.


    Книги про помаранчеву революцію
  • Ален Гіймоль "Навіть сніг був помаранчевим. Українська революція"

  • Жерар де Вільє "Вбити Ющенка" (детектив)

  • "5 канал" "Хроніка помаранчевої революції"


  • Фільми
    "Помаранчеве небо" - Головні герої, Марк (син київського губернатора Задухи) та Іванна (студентка Київського університету, галичанка за походженням і прихильниця Ющенка) знайомляться під час побоїща під стінами Центрвиборчкому 23 жовтня 2004 року. В результаті несподівані почуття виривають Марка зі звичного життя - замість їхати на навчання за кордон він залишається на Майдані.


    Мультфільми та відеоремікси
    Скачати... (розділ "Відео")

    Комп'ютерні ігри
    Скачати... (розділ "Програми та ігри"

    Музика
    Скачати... (розділ "Музика")

    Аудіоремікси
    Скачати... (розділ "Музика")

    Вірші
    Читати.. (розділ "Вірші")

    Анекдоти
    Читати.. (розділ "Анекдоти")

    Інше

    Ювілейні Монети

    До місячного ювілею помаранчевої революції на Луганському патронному заводі виготовлено монету ”Помаранчева революція “ТАК”.
    Монети чеканять у двох варіантах: жовті (латунь) і білі (нейзильбер). Усього виготовлено 1000 монет, частина вже роздана активістам революції. Автор монети — Лариса Корінь.
    Ціна монети складає 20 гривень, проте вона не є платіжним засобом.
    Як відомо, Луганський патронний завод перебуває у власності компанії “Брінкфорд”, що належить депутату–нашоукраїнцю Давиду Жванія.

    Коментувати: 2 Дата: 11-30-2006 17:17

    Дописи
    Наталья :: 01-16-2007 01:28 :: ip: збережно до логів
    Очень трогательно написано... Слезы наворачиваются на глаза, когда осознаешь, что это происходило в твоей стране и ты был частью этого.... idea.gif

    Freedom :: 02-15-2009 14:36 :: ip: збережно до логів
    Гарна стаття



    Історичний сайт "Помаранчева революція" © 2005-2024