Головна
Про нас
Музика
Відео
Статті / Історія
Шпалери
Галерея
Аватари
WinAmp скіни
Ігри та софт
Анекдоти
Вірші
Форум
Контакти
Посилання
Теревені.org - Інформаційно-Розважальний Портал. Новини, музика, гумор, відео, програми, спілкування!

Помаранчева революція і Євромайдан – у чому різниця?

Менш ніж за десятиліття Україна переживала другий переворот. Однак Помаранчева революція була винятково політичною. Євромайдан відображає більш глибокі соціальні зрушення в Україні. Це громадський рух, де політики змушені грати на рівних із суспільством. І він намагається домогтися нових правил гри.

Якщо так звана Помаранчева Революція 2004 дбала про одну людину - Віктора Ющенка, сподіваючись, що той змінить корумповану систему нації, то цьогорічні протести спрямовані на розвиток громадянського суспільства.

Насамперед під час Євромайдану величезну роль відіграло залучення чималої частини українців через соціальні мережі. Саме через них проводилася координація всіх дій. У 2004 році можна було показувати народові що завгодно, інтерпретуючи позицію на свій лад. Нині є вебкамери й паралельне інтернет-телебачення, де кожен може все побачити на власні очі та дійти висновків, наскільки ті чи інші ЗМІ об'єктивно висвітлюють ситуацію в країні.

Також українці проти політичної символіки на площах. Євромайдан почався з громадської ініціативи - опозиційні політики просто використовували перші збори українців як майданчик для подальшого просування акції протесту.

Стосовно технології проведення самих мітингів, то вони не особливо відрізняються. Наприклад, встановлення наметів таке ж, як і 2004 року, тільки більш хаотично і не так організовано.

В епоху першого Майдану Україна була чітко розділена два табори: хто не з нами, той проти нас. Сьогодні такий монолітності немає. Акції прихильників євроінтеграції збирають по кілька тисяч осіб навіть у південних та східних містах.

Після президентських виборів 2004 року чимала частина виборців залишилася незадоволена їх результатами. У людей відібрали право вибирати собі владу. У 2013 році обурення мас викликає незрозумілий демарш керівників держави, які півроку готували країну до укладання угоди з Євросоюзом, а за тиждень спокійнісінько собі позадкували. Іншими словами, у 2004 році вся справа була в сподіваннях на майбутнє, а в 2013-му - в розчаруванні в минулому).

І ще не менш важлива й суттєва різниця між Помаранчевою революцією та Євро майданом: відставки уряду хочуть не лише опозиціонери, а й більша частина українських громадян.

Коментувати: 0 Дата: 12-07-2013 11:23

Дописи
Немає коментарів.


Історичний сайт "Помаранчева революція" © 2005-2024