Головна
Про нас
Музика
Відео
Статті / Історія
Шпалери
Галерея
Аватари
WinAmp скіни
Ігри та софт
Анекдоти
Вірші
Форум
Контакти
Посилання
Теревені.org - Інформаційно-Розважальний Портал. Новини, музика, гумор, відео, програми, спілкування!

Помаранчева революція – одинадцята річниця

Помаранчева річниця – це, на перший погляд, не привід для якихось особливих спогадів чи святкування. Власне одинадцять років тому на київському Майдані Незалежності перемагала Помаранчева революція, яка повернула в Україну демократію, свободу і надії на європейське майбутнє. Рік тому десяту річницю цієї важливої події не помітив майже ніхто – вона збіглася з першою річницею Євромайдану. Революція гідності з її трагічними подіями і жертвами, здається, на довгі роки витіснить з пам’яті Помаранчеву революцію, яка в контексті майбутніх подій багатьом особам здається чимось зовсім неважливим.

Добре пам’ятаємо ті холодні грудневі дні 2004 р. Для нас це була історична подія, яка в суттєвий спосіб вплинула на наш погляд, на світ і формування людини як особистості. Про Помаранчеву революцію останнім часом говорять дедалі частіше в негативному контексті: як про таку «недореволюцію», подію що принесла тільки розчарування, а ще обійшлася без жертв, от і як же їй рівнятися з останнім Майданом? Ми до неї ставимося по-іншому. Саме з такої позиції хотілося б написати декілька слів на захист помаранчевого Майдану і пам’яті про нього. 46% європейців, у першу чергу, асоціюють Україну із конфліктом та війною. Кожен 5-ий житель старого континенту пов'язує Україну із військовим втручанням Росії. На третій сходинці асоціації з Україною – бідність. Так відповіли 9% респондентів. Цікаво, що про Помаранчеву революції 10-річної давнини згадали 3% опитаних, а от про Революцію Гідності – лише 2%.

Чому Помаранчева революція заслуговує на нашу пам’ять і увагу?
По-перше, щодо розчарування «помаранчевими». Дійсно, не збулися минулі мрії (трохи наївні) про те, що прийде Ющенко і відразу все стане чудово. Однак з перспективи часу можна сказати, що 2005–2010 рр. аж ніяк не були для України втраченими. Перш за все, це був час економічного зростання (закінченого 2009 р. зовнішніми чинниками – світовою кризою). Епоха, розпочата 1999 р. реформами прем’єра Віктора Ющенка, а закінчена в січні 2010 р. поверненням Януковича, посередині якої був Майдан – це було однозначно найкраще десятиліття в усій українській історії. Час, коли після радянської епохи та кризових і сумних 90-х рр. в Україні нарешті з’явилася нормальність, сякий-такий добробут. Досить згадати, як за цей час змінилися Львів, Київ, Луцьк, Вінниця та багато інших українських міст. Переміни як у стані інфраструктури, так і в рівні життя, кар’єрних можливостей тощо за цей час дуже вражали.

Зміни на краще видно на відстані. Автору про них усвідомили його друзі з білоруського Мінська, коли він їх попросив порівняти період 2005–2010 рр. в Україні з їхньою країною. «Може, не все це відбивається в статистиках, але, на перший погляд, Україна за цей час змінилася на плюс не до впізнання. Українці 2003 р. жили набагато скромніше, ніж 2008 р. Відчувається, що Україна ці роки використала по максимуму, особливо якщо взяти до уваги окремі міста, бізнес, ситуацію окремих сімей, тоді як у Білорусі в той час був маразм», – прояснював йому Зьміцер, ІТ-спеціаліст з Мінська. Він тоді часто зустрічався з білоруськими друзями у Львові, Києві та в Карпатах (вони – білоруськомовні, віком 25–35 років мешканці столиці, прихильники національного відродження і європейської інтеграції, типовий середній клас). Для них візит в Україну в той час був ковтком свіжого повітря, свободи, нормальності, Європи. «Це правда, що „помаранчеві” розчарували, але нам би такі проблеми. Помаранчева революція уможливила те, що процеси трансформації українського суспільства й економіки до європейської моделі йшли далі своїм ходом, не спиняла їх жодна державна диктатура, як це сталося в Білорусі. Він має на увазі розвиток торгової економіки, зміну менталітету українців, викорінення „совка” і зрозумілої широко модернізації. „Помаранчеві” може не робили потрібних реформ, але дали простір для розвитку людської креативності, не перешкоджали їй, а на пострадянському просторі це був у той період радше виняток», – додає Юрась, спеціаліст з екологічної експертизи з Мінська.

Помаранчева революція – це також зміна відносин між Львовом і Києвом. Пам’ятаємо, як ще 2003 р. між цими містами була недовіра, щоб не сказати – ворожість. Російськомовні, переважно кияни, зневажливо називали галичан «западенцями», нібито вони радикальні україномовні екстремісти, чужі, незрозумілі. Натомість львів’яни ставилися до киян, як до «дикої Орди зі Сходу», називали їх «москалями». Саме під час цих листопадових і грудневих днів 2004 р. Львів і Київ стали союзниками і друзями. Саме тоді кияни помітно стали переходити з російської на українську мову і побачили в галичанах однодумців. Ментальний поділ країни перейшов з лінії Збруча далеко на схід, а західна, центральна і північна Україна опинилася по одному боці того «прозахідного, проющенківського» боку умовного бар’єра, який тоді ділив Україну. Ще 2003 р. автор почувався крайнім чужинцем, коли говорив тоді українською мовою в російськомовному Києві. Кияни ставилися до того не дуже коректно, мовляв, «говори по-чєловєческі, по-рускі». Помаранчева революція раз і назавжди змінила в цьому плані все. Саме з того моменту українська мова у Києві сприймається нормально, з симпатією. До 2004 р. так не було, саме Майдан спричинив цю зміну. І нарешті, саме Помаранчевій революції можемо подякувати за суттєве покращення польсько-українських відносин. Добре пам’ятаю 2002–2003 рр., коли автор збирався (і поїхав) на студентський обмін до Києва, з якого і почалося його знайомство з Україною. Польські знайомі, друзі, рідні стукалися в голову: куди ти їдеш, там небезпечно – начебто Україна – це якийсь третій світ, до того ж зовсім ворожа країна. Аж до листопада 2004 р. він зі своїми проукраїнськими поглядами навіть серед найближчих почувався як тотальний аутсайдер. Все змінилося буквально за два революційні місяці 2004 р. Саме тоді почалася в Польщі «мода на Україну» і симпатія до неї. Тоді вивчення поляками української мови перестало бути чимось дивним і незрозумілим, навпаки, стало модним. Власне на Помаранчевому Майдані українці побачили море польських прапорів, що й стало приводом для автентичного примирення і дружби.

Далі продовження того, що розпочалося 2004 р. Революція гідності була можлива також тому, що дев’ять років раніше відбувся помаранчевий Майдан. І хоч він тоді не приніс бажаних змін у вигляді реформ і євроінтеґрації, все ж започаткував і прискорив певні соціокультурні зміни, свідками яких ми є сьогодні, з Революцією гідності включно. Помаранчева революція триває й досі. Читаємо на улюбленому за останні дні кримському сайті: "В Керчи с городской набережной пропал Путин. Последний Путин был закрашен коммунальщиками. На месте фигуры президента, шагающего по крымским просторам, теперь оранжевый прямоугольник". Чому замалювали? Тому що ВВХ постійно обмальовували якісь українські партизани.

Коментувати: 0 Дата: 02-22-2016 13:39

Дописи
Немає коментарів.


Історичний сайт "Помаранчева революція" © 2005-2024